woensdag 21 november 2007

Oud en de dagen moe.
Al meer dan een eeuw liggen hier op de begraafplaats midden in het centrum mensen begraven.
Het is te zien dat de graven oud zijn. Het ziet er soms zelfs een beetje griezelig uit als je er langs loopt. Griezelig en verwaarloosd. Gelukkig gaat dat veranderen, want de begraafplaats zal opgeknapt worden, gelukkig maar, want er staan ook een paar schitterende oude bomen. Ik zou het ook een raar idee vinden als het graf van de familie op de onderste foto s geruimd zou worden.
Ze liggen er al zo lang, die vader en moeder met al die kinderen die het eerste jaar niet eens gehaald hebben.16 opmerkingen:

Chris zei

Is het gewoon een perk midden in de stad of een grote begraafplaats? Wodt het nog gebruikt of Hoort dit meer bij de stadsgeschiedenis?
Ik kan me er niet veel onder voorstellen hoe het er in het totaal uitziet. Laat je me het de volgende keer zien als we bij jullie zijn?

Anoniem zei

Ik vind graven ruimen zowieso zo'n akelig idee. Mensen die hun geliefden naar hun laatste rustplaats hebben gebracht en dan moeten horen dat het graf geruimd word en alsnog massaal gecremeerd of herbegraven, brrr dat wil je toch niet.

curieuzeneuze zei

prachtig initiatief dat dit kerkhof gerestaureerd wordt; het is en blijft toch een belangrijk deel van onze cultuur; de manier waarom wij met onze doden omgaan?

hopelijk gaan ze niet al tè vlijtig te werk, zodat de authentiteit van dit kerkhof bewaard blijft!

ik kijk uit naar het eindresultaat, maar dat zal nog wel een paar maanden, zoniet jaren, duren??

mieke zei

Kijk deze begraafplaats is historie.
Dat zou inderdaad heel jammer zijn als die werd weggehaald.
Bij een gewone begraafplaats heb ik dat niet zo.
Dat mogen ze van mij rustig weghalen en verbranden of zo.
Het zijn maar gewoon de lichamen, lege hullen waar niks meer in zit.
En als je hier in duitsland begraven word, is de fam. verplicht om het graf bij te houden.
Om het te laten doen is hartstikke duur.

Miriam zei

Daar ligt een heel stuk historie, het zou zonde zijn dat te laten wegglippen. Goed initiatief! Meijer, familie van mij? (Meijer is mijn meisjesnaam)

MoniqueSamui zei

Een renovatie is hard nodig, vind dit er ook luguber uitziet, zoals je in die zerken kunt kijken. Normaal vind ik 't wel mooi om over een heel oud kerkhof te zwerven en verhalen te verzinnen bij alle namen en data. Ben benieuwd hoe 't er uiteindelijk gaat uitzien.

lenie zei

mooi om te bewaren , hebben toch mensen ooit bij getreurd en geweend ....het laatste wat er van je aanwezig is . Op veel begraafplaatsen , zie je die oude grafstenen , zitten mooie bij . Jammer dat door ruimtegebrek er een hoop verdwijnen zal in de aankomende jaren . Dus opknappen is een uitzondering !

thea zei

De tijd dat het oude rigoreus geruimd werd is gelukkig voorbij en begint het historisch besef te komen. Gelukkig blijft deze plek bewaard voor het nageslacht.

Brimstone zei

Goed initiatief om deze oude begraafplaats op te knappen. Het is cultureel erfgoed waar we zuinig op moeten zijn.

marl1 zei

Dat ziet er idd niet meer tiptop uit, gelukkig gaan ze er dus wat aan doen!
OT: Wilde je even bedanken voor je reactie op mijn laatste log- ja, ik blijf oefenen met fliepsen ;-)) en blijf hier ook binnenvallen in afgeslankte vorm dan -zonder URL- ben ik toch zowaar eens heel gemakkelijk afgevallen..;-))))))

Seraka zei

hier of daar een steentje terug op zijn plek is geen overbodige luxe ;)
maar toch vind ik dat een begraafplaats er ook niet tè strak en opgeruimd uit moet zien
het moet rust uitstralen
bij voorkeur een mooi bladerdekje en hier en daar wat mooie toefjes mos :)

Anneke zei

Hier moeten we zuinig op zijn, zoiets moeten ze niet ruimen.
Ja dit is ook mijn meisjesnaam Meijer, en Miriam is ook een Meijer.
Ik heb een stamboom…… dit moet ik maar even uitpluizen wie weet, is het familie dan kunnen wij er voor zorgen dat dit blijft bestaan, ik maak maar een grapje maar wie weet.
Leuk op dit even uit te puzzelen, dit maakt me nu wel héél nieuwsgierig.
Zou je mij de foto willen opsturen? als je het liever niet doe heb ik hier begrip voor.
De foto’s zijn SUPER!!!!!

Ria zei

Helemaal mee eens, dat dit opgeknapt moet worden.
Lees bij de reacties, dat er verschillende Meijers tussen zitten.
Mijn schoonmoeder had als meisjesnaam Meijer en bij de voornamen van mijn man zit Bernardus...wie weet..heel in de verte familie...???

een Oldtimer zei

Ik zal wel gek zijn maar als ik de geboorte- en overlijdigsdatum van (meijer) op de graven goed begrijp dan zijn ze nog voor ze waren geboren reeds begraven.

Monique zei

Begraafplaatsen hebben een geheel eigen sfeer, dat verwaarloosde is inderdaad wel eenbeetje luguber. Er zal niemand meer over zijn om de grvane te verzorgen...

Steffie zei

Prachtige serie. Die oude graven hebben voor mij toch altijd iets fascinerend. Zoals op die laatste foto's van jou met die familie met die heel jong gestorven kinderen. Daar gaat achter de opschriften toch een hele dramatische geschiedenis schuil.