zondag 23 maart 2008

Op de grote stille heide.....'t Balloërveld. 1e Paasdag
















De scheper Albert Koopman is de schaopherder. Sund het begun van de tachtiger jaoren graost zien kudde het Ballerveld (Balloërveld) of. Albert wordt hölpen deur Joran. Joran is zowat in de schaopskooi geboren. Nog aaid is e der vaok te vinden en as e met de kudde vortgiet, giet de Bordercollie van Albert met.
Een scheper in de ienentwintigste ieuw mot meer doen as 's nachts zien schaopen tellen. Een neimoedse herder hef een mobiele tillefoon, hef zowat een dagtaok an het pepierwark en brengt piercings an bij het jonge volk umdat de overheid wil dat ze naor beheuren markt bint. Maor… olde tradities blieft. De schaopen kriegt nog aaid heui, as 't regent wordt de schaopherder ok nat en vanof november lat Albert de baord staon um in de kerstnacht zien rol goed speulen te kunnen. Jozef en Maria, het poppie en de drie wiezen oet het Oosten bint der dan ok. Het kerstverhaol wordt verteld en de kinder mugt tiedens een nachtelijke rondgang de lanteerns vastholden.
Feitelijk hef Albert maor ien ding dat e wil: zien kudde in stand holden.As geboren en getogen Drent was der vanzölf maor ien ras geschikt veur zien kudde, toen e as herder begunde. Hie hef het Drentse Heideschaop in de loop van de jaoren naor de olde kenmarken van het ras fokt en der zo veur zörgd dat dit zeldzaome schaop van het oetstarven red weur.
Aal jaor komt der ongeveer 28.000 bezukers naor de schaopskooi. Schoelen en crèches maokt veural in de laomertied geern een oetstappie naor de kudde. De kinder mugt bij de laomer in de kooi en kunt helpen met het geven van de fles. Aj van teveuren een ofspraok maokt, kan elkenien die daor zin in hef een dag met de scheper met, zwarven over het Ballerveld. Roege heide veert under je voeten, een vlaog wind nimt de geur van naoldbomen met. Opstoevend zaand, olde karrensporen, een grune evertas. Scharven van tieden die al ieuwen veurbij bint. Een koor van murmelnde schaopen begeleidt het zingen van de vogels. Zittend op een olde grafheuvel kiek ie dreumerig oet over de kudde. De hond schurkt zuch even tegen je bien, een lammegie knabbelt wat an ien van je veters en de olde zwarte ram prebeert zoas aaid vort te lopen. Tegen de aovend weerum hen de kooi: de hond veuran, een groepie laomer dat nog niet op hoes an wil, het geluud van de kudde as ze de leste paor honderd meter opiens de sokken derin zet en een eindsprint hen de kooi maokt.
Het wark van een schaopherder is nooit klaor en aj riek worden wilt, moej een aander vak kiezen. Riek an ontmoetings kuj wal worden: met wandelaors die het Pieterpad loopt, met grut van twintig jaor leden dat nou heur eigen kinder de kudde zien lat, met dwaolende lu die middel in de nacht even heur rust zuukt bij de schaopskooi.
Maor aj je riek vulen wilt, dan maok ie een goeie kans as herder: in de aovend as de schaopen binnen bint, leunend over de halve baanderdeuren intied dat de zun met zien leste straolen over de kooi strek. Het mekkern holdt op, de hond zöcht zien plekkie under de ruuf op en de kudde komp staodigan en vredig tot rust.

Voor de vertaling, klik hier

13 opmerkingen:

Anoniem zei

hebben jullie toch maar mooi geluk gehad met het weer Els hier ligt een aardig pak sneeuw.

Mooie foto,s lijkt me een heerlijk beroep schaapsherder.

Fijne pasen nog morgen en liefs van Sary en de bengels

curieuzeneuzemosterdpot zei

dit zijn dus echte paasschapen en -lammetjes?? :-)

de tekst probeer ik te lezen en doet mij genieten van letter a tot en met z. :-))

ik wens je een warme paasavond, els!

Anoniem zei

Prachtige reportage zeg, heerlijk met de schaapjes de hei op.
Wij zijn al regelmatig bij de kudde in Ruinen aan de Dwingelose heide geweest, ook zo leuk.

Anoniem zei

Ik heb het kunnen lezen! Ik waande me weer even in Drenthe, ben ooit verblieft in Ter Horsterzand! Fijne paasdag nog! Hopelijk niet te veel sneeuw voor die jonge lammetjes. Natje xxx

Monique zei

Ik heb 't ook kunnen lezen! Het is weel een heel mooi rasschaap, dit Drentse heideschaap, leuk dat je de kudde inclusief herder en Joran op de foto hebt kunnen zetten. Heel leuke serie van dit oude beroep.

mieke zei

Wat leuk joh, ik heb de vertaling niet gebruikt, maar heb er wel eventjes over gedaan om het hele verhaal te lezen.
De foto's zijn ook mooi.
Ik dacht bij mezelf; he, de schapen midden in de winter naar buiten?
Ik was vergeten dat maart was doordat het buiten sneeuwt.

Anoniem zei

ik vind dit al rijkdom hoor , zo iedere dag rond te kuieren op de hei ;))
prachtig !

Anoniem zei

Aan jouw foto's kan je zien hoeveel jij van de natuur houdt,els!
Jij weet het zo mooi vast te leggen...

Anoniem zei

Mooi is het daar Els.....en in t Nederlands toch even iets makkelijker te lezen( Ik zag het pas toen ik het Drents gelezen had .....haha )
Mooie schapen ook ....mooier dan het veluwse heide schaap wat hier rond loopt !
Nog een fijne tweede pPaasdag !
Groeten Sophia

Tiny zei

Prachtige foto's heerlijk plekkie om te wandelen en mooi al die schaapjes.
Ben blij dat je er een vertaling hebt bij gezet. Woon dan wel 16 jaar in Drenthe, maar verstaan of lezen....:-
Soms dus echt niet.
Je had ook mooi gisteren, was vanmorgen wel ff anders trouwens ook heel mooi :-)
Gezellige dag en groetjes

Anoniem zei

Ooohhh Els wat een prachtige serie met de schaapskudde op de hei.
Hier hou ik wel van lijkt mij
heerlijk wandelen daar.
Mooi verhaal erbij.
Groetjes Tinie

Anoniem zei

Wat leuk om zo even dicht bij de kudde te zijn. Het zijn mooie imposante schapen. De Drentse tekst erbij is ook heel leuk.

Wat anders. Heb je pas een nieuwe tekst bij je copyrights in de zijbalk geschreven? Of viel me het nu pas op? Het lijkt wel of je boos bent :-)

Anoniem zei

Veel mensen vinden het werk van een schaapsherder mooi.
Tenminste als het niet regend, stormd, sneeuwd of vriest want dan geven ze al dat mooie het liefst aan Fikkie.
Het zal altijd wel zo zijn dat het gras van de buren groener is
Zelfs onze schapen zijn dat van mening en nemen daar vaak even een kijkje.